Når livet ikke er en dans på roser

10 prosent opplever å bli utsatt for mobbing og alle former for mobbing øker. Hedda Hjaltadottir forteller sin historie fra en barndom med mobbing og utestenging, slik at vi kan skjønne litt mer om hvordan mobbing kan se ut og oppleves.
Når livet ikke er en dans på roser. Heddas historie om mobbing. Episode 7, Sesong 9 av Jungeltelegraf1

Heddas historie om mobbing

 

10 prosent opplever å bli utsatt for mobbing og alle former for mobbing øker. Hedda Hjaltadottir forteller sin historie fra en barndom med mobbing og utestenging, slik at vi kan skjønne litt mer om hvordan mobbing kan se ut og oppleves. “Det var veldig mye jentemobbing og jenter er veldig flinke til å mobbe uten å bli tatt på det – ‘jeg glemte å invitere henne til den bursdagen og jeg glemte at hun kunne være med på det’”. Det var også fysisk mobbing.

Det er håp! og det kan endre seg, selv om voksne der og da ikke tar det på alvor. Det er utrolig hva lærere ikke får med seg i klasserommet eller hvordan andre foreldre skylder på “misforståelser” fordi deres barn ikke er sånn i det hele tatt. Hva kan hver og en av oss gjøre? Hvordan har mobbingen påvirket den hun er i dag? 

“Jeg hadde bare andre venner på turninga, som ikke kjente skole-meg, som ikke visste at jeg var ikke-kul-nok og ikke-populær og sånne ting – og mamma og pappa! 100 % mamma og pappa, som trodde på meg og ikke var sånn ‘det er bare jenter, det går bra. Bare kom deg over det’. Det ble tatt seriøst med en gang”.

Hedda har funnet sin lidenskap i dans og det ble også hennes utvei. Hun er utdannet fra LIPA (Liverpool Institute of performing art), setter opp egne danseforestillinger, jobber som BPA (brukerstyrt assistent) og har 1,7 mill følgere på Tik Tok hvor hun driver med kreativ sminke. Takk for at du delte historien din, Hedda!

Elevundersøkelsen (2024) viser at: 

  • 10 prosent opplever å bli utsatt for mobbing.
  • Alle former for mobbing øker.
  • Mobbing fra medelever avtar med alder.
  • Jenter opplever mer mobbing i grunnskolen enn gutter.
  • Skolens tiltak hjelper ofte ikke.

Nyeste episoder

Stolt, skeiv og synlig - Norskpakistaner, muslim og skeiv

Stolt, skeiv og synlig

“Jeg håpet lenge at det bare skulle gå over” og “jeg ville ikke være den jeg var”. Noman Mubashir er journalist, serieskaper og kjent fra NRK med blant annet serien “Lett å hate”. Han er trippel minoritet – norskpakistaner, muslim og skeiv. Hvordan har det påvirket ham og den han er i dag? I denne episoden deler han ærlig hvordan det var å vokse opp med følelsen av å ikke passe inn, å bære på skam og å spille skuespill for å skjule hvem han egentlig var.

Se mer
Ari Bajgora, episode 8 sesong 10

Ari Bajgora; ikke glem sist du tryna

Hvem har Ari Bajgora vært, hvem er Ari nå og hvem er Ari gira på å bli? “Albumet er laget i en periode av livet mitt hvor jeg står overfor flere valg om hvordan jeg vil være og hva jeg skal gjøre. I det valget har det skjedd mye, og jeg har fått mange erfaringer som har ført til at jeg har gjort meg opp noen tanker om hvem jeg vil være og hva jeg vil”.

Se mer
Snakke om det, gutta? S10 E7

Snakke om det, gutta?

Selv om man på innsiden har det helt jævlig, så svarer vi ofte bare “jeg har det bra”. Det blir veldig overfladisk. En situasjon hvor man snakker om følelser er ofte når man har vært på en fest, kompisene er fulle og så knekker de og alt renner bare ut.

Se mer
Skroll til toppen