Førstegangsvelgerne x Jungeltelegraf1

Hva skal til for at unge stemmer? Mange av oss i Jungeltelegraf1 skal stemme for første gang i årets kommune- og fylkestingsvalg, og vi er spente på å endelig få delta. Men hvordan og hvorfor stemmer vi? Og hvilket parti matcher vi best med? Jungeltelegraf1 lager «Førstegangsvelgerne» for Valgdirektoratet og vil valg skal være gøy og sosialt slik at flere deltar! 

Vi snakker med politikere og lager episoder på temaer vi er opptatt av som psykisk helse, skolepolitikk og kultur- og uteliv for unge. Vi viser deg alt det praktiske med valget og spør ekspertene om å forklare oss det vi og du lurer på. Det blir Valg på 1-2-3.

Vi tenker at ALT er politikk! – og din stemme er viktig for fremtiden vår!

Slik stemmer du!

Hvem bestemmer hva? og hvordan er egentlig hierarkiet i Norge?

Vi har regjeringen, stortinget og kongehuset. Hva er stortingspresidentens jobb og rolle? Hvor mye kan han påvirke politikken og beslutningene? Vi tok praten med stortingspresident Masud Gharahkhani i vårt podkast-studio på Arendalsuka 2023.

Hva vil du si til unge som ikke vet hva de skal stemme og derfor vurderer å la være å bruke stemmen sin? Stortingspresidenten får også Jungeltelegraf1s tidsmaskin og reiser tilbake til når han var 17-18 år og får gi seg selv et råd. Hør hva han sier. Young, wild and free! Godt valg!

Har det noe å si at jeg stemmer?

Må jeg stemme?! Hva er forskjellen på kommune- og fylkestingsvalg OG stortingsvalg? Hva bestemmes hvor? Vi har rett og slett spurt politisk kommentator Eirik Bergersen fra TV2 om det vi lurte på med valget. Hvordan danner partiene meningene sine? Og er det forskjell på ungdomspartiene og moderpartiet? Mener partiene lokalt det samme som partiet sentralt? Er det noen vits i å stemme på små partier?

Vi spør også etter råd for å finne ut hvordan du skal vite hva du skal stemme. Tenk at få stemmer kan påvirke valget og gjennom det hverdagen din. Alt er politikk!

Hvilket parti er du mest enig med?

NRK valgomat

Legg inn hvor du skal stemme og velg tre temaer som er viktig for deg. Du kan hoppe over inntil fem spørsmål og får se for- og motargumenter ved hvert spørsmål. Valgomaten viser hvile partier du er mest enig med og hvorfor.

NRK har en lokalvalgguide som forteller deg hvor du skal stemme og annen konkret informasjon om valget.

TV2 valgomat

Velg dine tre viktigste saker. Svar med emojiene. Les informasjonspunktet hvis du vil vite mer om saken du skal svare på. Du kan svare at du er usikker, men kan ikke ha mer enn fire usikre svar totalt. Du ender opp med ditt vinnerparti og kan lese hvorfor du er mest enig med partiet. Ikke helt overbevist? Prøv igjen med andre temaer.

Barnas valgomat fra Redd Barna

Hvilket parti er du mest enig med? Velg hvilket fylke du bor i, Velg partilederen du tror du er mest enig med før du starter (Helt ærlig; Hva har det å si?). Du får 17 påstander du skal svare hvor enig eller uenig du er. Du får for- og motargumenter under hvert spørsmål. Du får opp dine topp fem partier.

Du kan også lese mer om valget og lokalsaker her.

AUF

FPU

Grønn Ungdom

KrFU

Rød Ungdom

Senterungdommen

SU

Unge Høyre

Unge Venstre

De politiske partiene

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Hva vil du si til unge som skal stemme for første gang?

Førstegangsvelgerne på Arendalsuka

Politikerne svarer Førstegangsvelgerne

Takk til Valgdirektoratet!

Jungeltelegraf1 (Eteren AS) har fått tilskudd fra Valgdirektoratet for å lage Førstegangsvelgerne i forbindelse Kommune- og Fylkestingsvalget 2023. Takk for penger og den gode tilbakemeldingen;

Valgdirektoratet viser til at søknaden tilfredsstiller kravene for å kunne motta tilskudd. Vi finner at Eteren AS har kreative, konkrete og gjennomtenkte tiltak som er egnet til å kunne nå unge velgere. Eteren AS har også god erfaring med å nå denne gruppen fra tidligere prosjekter”.

Scroll to Top