Det er ikke din skyld

Når du tar bussen eller trikken forbi Storgata og ser noen av de menneskene som det har gått galt med i livet, de tyngste rusmisbrukerne. Eller du treffer alvorlig psykisk psyke mennesker? Eller tenker på personer fra klassen din som bare forsvant – og som ikke orket å gå på skolen.
Det er ikke din skyld - en dårlig barndom koster

En dårlig barndom koster

 

Når du tar bussen eller trikken forbi Storgata og ser noen av de menneskene som det har gått galt med i livet, de tyngste rusmisbrukerne. Eller du treffer alvorlig psykisk psyke mennesker? Eller tenker på personer fra klassen din som bare forsvant – og som ikke orket å gå på skolen. Tenker du da; hva var det som skjedde? Hva var det som gjorde at det ble sånn? 

En dårlig barndom koster. Hvis du har hatt det skikkelig dårlig så vil det prege deg. “Det som er ganske vanlig er at du kan slite med å stole på andre, slite med å sove, få mareritt eller tankekjør som kan påvirke skolen og konsentrasjonen der. Det kan være at du synes det er vanskelig å sette grenser, og mange kan tenke at de ikke er verdt bedre, også havner de i nye dårlige relasjoner som igjen skader dem. Det kan være psykisk uhelse, angst og depresjoner. De er lei seg og kan føle at det er deres skyld. Veldig mange tror det er deres skyld og føler mye skam. Det er ikke deres skyld og det er ikke deres skam, men de vet det kanskje ikke fordi vi glemmer å snakke ordentlig med dem. Inga Marte Thorkildsen, samfunnskontakt i Stine Sofies Stiftelse, er vår gjest.

På Arendalsuka skal Jungeltelegraf1 dekke arrangementet hvor Stine Sofies Stiftelse og Barns Beste inviterer sentrale myndigheter og politikere til å si noe om hva de vil gjøre med utfordringene som en dårlig barndom gir – når vi har den kunnskapen vi har.

Hvis vi som samfunn vil, kan vi gjøre mye med mye!”

Nyeste episoder

Stolt, skeiv og synlig - Norskpakistaner, muslim og skeiv

Stolt, skeiv og synlig

“Jeg håpet lenge at det bare skulle gå over” og “jeg ville ikke være den jeg var”. Noman Mubashir er journalist, serieskaper og kjent fra NRK med blant annet serien “Lett å hate”. Han er trippel minoritet – norskpakistaner, muslim og skeiv. Hvordan har det påvirket ham og den han er i dag? I denne episoden deler han ærlig hvordan det var å vokse opp med følelsen av å ikke passe inn, å bære på skam og å spille skuespill for å skjule hvem han egentlig var.

Se mer
Ari Bajgora, episode 8 sesong 10

Ari Bajgora; ikke glem sist du tryna

Hvem har Ari Bajgora vært, hvem er Ari nå og hvem er Ari gira på å bli? “Albumet er laget i en periode av livet mitt hvor jeg står overfor flere valg om hvordan jeg vil være og hva jeg skal gjøre. I det valget har det skjedd mye, og jeg har fått mange erfaringer som har ført til at jeg har gjort meg opp noen tanker om hvem jeg vil være og hva jeg vil”.

Se mer
Snakke om det, gutta? S10 E7

Snakke om det, gutta?

Selv om man på innsiden har det helt jævlig, så svarer vi ofte bare “jeg har det bra”. Det blir veldig overfladisk. En situasjon hvor man snakker om følelser er ofte når man har vært på en fest, kompisene er fulle og så knekker de og alt renner bare ut.

Se mer
Skroll til toppen