Følelser og mestringsstrategier
Selv om man på innsiden har det helt jævlig, så svarer vi ofte bare “jeg har det bra”. Det blir veldig overfladisk. En situasjon hvor man snakker om følelser er ofte når man har vært på en fest, kompisene er fulle og så knekker de og alt renner bare ut.
Huspsykologen vår Anders Gravir Imenes utfordrer Jonas og Elias. Jonas er ikke så god til å snakke om følelser, mens Elias er ganske glad i å snakke om følelser med kompiser og utfordre dem fordi han bryr seg om dem og vil at de skal ha det bra – og da er det helt nødvendig å snakke om følelser. “Jeg er kanskje ikke så glad i å snakke om mine, men det føler jeg ikke at jeg har noe behov for”.
Hvordan kan man komme i gang med å snakke om følelser og hvordan man egentlig har det?
Psykologen svarer; “du skal vite litt hvorfor du ønsker å snakke med vennene om følelser og jeg tenker at man kan være litt forsiktig med hvem man virkelig åpner seg for”.
Det viktigste er at du kan forstå dine følelser og hele spekteret av følelser og kunne gjenkjenne dem, som det de er; glede, sjalusi, sinne, sorg, kjærlighet, ensomhet, redsel, frykt for eksempel.
Det er også viktig at vi greier å være i følelsene våre og kjenne på det i stedet for å gå å k**lle åtte andre damer, som er en annen type mestringsmekanisme som gjør at man kanskje ikke får bearbeidet det traume som det er at en veldig tett relasjon forsvinner. Folk gjør mye rart for å slippe unna følelsene sine.
Det folk ofte trenger er at noen ser dem og er til stede for dem uten at vi kommer med løsninger.
Trenger du å snakke med noen
Hjelpetelefonen (hele døgnet) 116 123
Mental helse ungdoms Hjelpechat https://mentalhelseungdom.no/chat-med-oss